(gewone) Houtworm

(gewone) Houtwormen bestrijden


De gewone houtworm (kever) leeft in droog hout.

Een volwassen gewone houtwormkever is tussen 2.4 en 6 mm, donkerbruin van kleur en heeft een gewelfd halsschild. Op het dekschild zijn rijen kleine puntjes te zien. De larve is ca. 6 mm lang, geelachtig wit en licht gekromd en leeft uitsluitend in droog hout. Interessant om te weten is dat de gewone houtwormkever een droog houtboorder is. Dit wil zeggen dat deze dus enkel (ge)droog(d) hout aantast. De gewone houtwormkever komt dan ook vaak voor in onbewerkt loof- en of naaldhout dat in gebouwen is verwerkt. Geschilderd hout wordt daar in tegen niet aangetast. Eitjes worden vaak gelegd legt in naden kieren van het droge hout.

- Bel ons nu op 026 – 382 39 16 of stuur ons een e-mail om een gratis inspectie af te spreken

- Uiterlijk de volgende werkdag een reactie

- GRATIS inspectie voor uw bedrijf

- Vakbekwame en gecertificeerde servicemedewerkers


De gevarensignalen leren herkennen

Nadat de larven van de gewone houtwormkever uitgekomen zijn, zullen ze zich direct in het hout boren waar ze gangen boren met een doorsnede van ongeveer 0.5 mm. Na uitkomst van de eitjes, duurt het gemiddeld 3 jaar voordat de gewone houtworm kever van larve tot een volwassen kever is gegroeid. De meest gunstige temperatuur voor de ontwikkeling van de larven is 22 tot 23 graden.

De uitvliegopening van de gewone houtwormkever is cirkelvormig en heeft een diameter van 1 tot 2 mm. Bij aantasting vindt u ook vaak hoopjes boormeel onder het hout. De structuur van dit boormeel is vaak korrelig. In het verleden werd de gewone houtwormkever dan ook vaak gesignaleerd tussen mei en augustus. Vandaag de dag is het klimaat echter zo wisselvallig en zijn de huizen veel beter geïsoleerd, dat de gewone houtwormkever ook buiten deze periode tevoorschijn kan komen. Wanneer ze zijn uitgevlogen gaan ze paren, waarna de vrouwtjes 20 tot 40 eitjes leggen.

Meer informatie over de risico’s voor uw bedrijf

De gewone houtwormkever kan aanzienlijke schade aanrichten aan uw houtconstructie en/of houten meubelen. In welke mate de gewone houtwormkever schade aanricht, hangt af van een aantal factoren. Zo tast de gewone houtwormkever enkel(ge)droog(d) hout aan dat vaak verwerkt zit in gebouwen. Zoals eerder aangegeven, is aantasting door de gewone houtwormkever te herkennen door gaatjes in het hout van 1 á 2 mm of fijn zaagsel op de vloer op de plaats van de aantasting. Wanner u te lang wacht kan de gewone houtwormkever uw gehele houtconstructie verzwakken!

Welke stappen u dient te ondernemen

Wanneer u denkt last te hebben van aangetast hout door de gewone houtwormkever, is het zaak het hout zo snel mogelijk te laten behandelen. Indien gewenst kan één van onze experts langs komen voor een gratis houtworm inspectie! Zij kunnen u ook adviseren in wat het beste is in uw situatie en zullen dit voor u samenvatten in een offerte.